Ensuring a Safe Operations Your children are safe in our program. Learn More
Δημοκρατία και συμμετοχή
Εμπλοκή μαθητών στη λήψη αποφάσεων
Οι μαθητές καθ' όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, με διαφορετικές αφορμές και σε ποικίλες καταστάσεις εμπλέκονταν σε διαδικασίες λήψης απόφασης, όπως π.χ. ρωτιόνταν σχετικά με τις προτιμήσεις τους για διαφορά θέματα ή τους δίνονταν δυνατότητες εναλλακτικών επιλογών, τόσο για θέματα καθημερινά, όπως π.χ. με τι δραστηριότητα θα επιθυμούσαν να ασχοληθούν κάποια δεδομένη στιγμή, σε ποια ομάδα θα ήθελαν να επιλέξουν να εργαστούν, σύμφωνα με τα ενδιαφέροντά τους και τους φίλους τους, όσο και για θέματα κατά τα οποία καλούνταν να επιχειρηματολογήσουν υπέρ των θέσεών τους και να εκφράσουν ελεύθερα τις απόψεις τους στη γωνιά της συζήτησης στην ολομέλεια. Σε διαφορετικές περιστάσεις καλούνταν να πάρουν θέση και να επιχειρηματολογήσουν υπέρ των θέσεών τους, να ψηφίσουν με ανάταση του χεριού τους σχετικά με την προτίμησή τους και να αποδεχτούν το τελικό αποτέλεσμα της πλειοψηφίας. Εκτός από ευκαιριακές καταστάσεις πραγματοποιήθηκαν ακόμη στοχευμένες δραστηριότητες, όπως η οργάνωση υποτυπώδους εκλογικής διαδικασίας, με αφορμή τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου. Στις δικές μας εκλογές οι υποψήφιοι ήταν ο χειμώνας και το καλοκαίρι και τα παιδιά ανέδειξαν δείχνοντας σαφώς την προτίμησή τους το Καλοκαίρι. Ομοίως σε άλλο τμήμα του νηπιαγωγείου μας διοργανώθηκαν εκλογές με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου και την ανάγνωση της σχετικής ιστορίας της Ευγενίας Φακίνου "Ντενεκεδούπολη", όπου τα παιδιά κλήθηκαν να ψηφίσουν όποιον ήρωα της ιστορίας θεωρούσαν ως τον πιο ικανό, δίκαιο και κατάλληλο για ηγέτη της Ντενεκεδούπολης. Οι εκλογικές διαδικασίες που οργανώθηκαν προσομοίαζαν με πραγματικές εκλογές, αφού υπήρξε προεκλογική περίοδος προγραμματικών δηλώσεων των υποψηφίων, σύσταση εφορευτικής επιτροπής, χρήση κάλπης, ψηφοδελτίων, φακέλων, σφραγίδας, παραβάν, καταμέτρηση των ψήφων, συγκεντρωτική παρουσίαση των αποτελεσμάτων μέσα από πίνακες κτλ. Οπότε τα παιδιά έμαθαν έμπρακτα και βιωματικά τη σημασία και τη βαρύτητα της δικής τους επιλογής.
Συμμετοχή γονέων
Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς οι γονείς συμμετείχαν σε διάφορες δράσεις, κατά τις οποίες το σχολείο μας επεδίωκε να πετύχει ένα άνοιγμα συνεργασίας και κοινής δράσης με τους γονείς και τις οικογένειες των μαθητών/τριών, όπως π.χ. απογευματινές συναντήσεις ενημέρωσης για τη λειτουργία και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του νηπιαγωγείου, η συμμετοχή των γονέων σε σχολικές γιορτές (παρακολούθηση της χριστουγεννιάτικης γιορτής) και εργαστήριο χριστουγεννιάτικων κατασκευών μαζί με τους γονείς, συνεισφορά των γονέων στην προετοιμασία και τον εφοδιασμό του αποκριάτικου πάρτι με φαγητά, σνακ και ποτά, πραγματοποίηση εκπαιδευτικής επίσκεψης με συνοδεία γονέων στο μουσείο Σύγχρονης τέχνης "Θεόδωρος Παπαγιάννης", πρόσκληση στους γονείς στην ανοιχτή εκδήλωση - δράση για τη Σχολική βία και το σχολικό εκφοβισμό στην πλατεία της περιοχής μας που πραγματοποιήθηκε από το Πανελλήνιο Δίκτυο Σχολείων Σχολικής Διαμεσολάβησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στις 5 Μαρτίου την Πανελλήνια Ημέρα κατά τη σχολικής βίας. Ακόμη σημαντική ήταν και εμπλοκή των γονέων στην βελτίωση του αύλειου χώρου του νηπιαγωγείου, μέσα από τη χορηγία τους με λουλούδια, λαχανικά, σπόρους και βολβούς, φυτόχωμα και παλέτες, με σκοπό τη δημιουργία ανθόκηπου και λαχανόκηπου. Ακόμη ένας πατέρας ενός μαθητή ζωγράφισε εθελοντικά με παιδικές παραστάσεις τους εξωτερικούς τοίχους του σχολείου και βοήθησε στη δημιουργία επιδαπέδιων παιχνιδιών στην αυλή. Την Τσικνοπέμπτη στο πρόγραμμα των ολοήμερων τμημάτων ένας πατέρας, επαγγελματίας μάγειρας έφτιαξε μαζί με τα παιδιά πίτσα. Την τελευταία ημέρα λήξης του σχολικού έτους, στις 14 Ιουνίου, στην εκδρομή που διοργανώθηκε με σκοπό την εκπαιδευτική μας επίσκεψη στο μουσείο Σύγχρονης τέχνης "Θεόδωρος Παπαγιάννης", μετά την επίσκεψή μας στο μουσείο, στο προαύλιο του πραγματοποιήθηκε παρουσία γονέων τελετή αποφοίτησης, κατά την οποία μοιράστηκαν αναμνηστικά στους μαθητές/τριες (καπελάκια αποφοίτησης και "απολυτήρια" στα νήπια, "Προαγωγές" και μετάλλια στα προνήπια)
Συνεργασία με την τοπική κοινότητα
Το νηπιαγωγείο μας συνεργάστηκε με τη σχολική επιτροπή του Δήμου Ιωαννιτών, ώστε να γίνουν κάποιες βελτιώσεις στο κτίριο και κυρίως στην αυλή του σχολείου (δεντροφυτεύσεις, πλακόστρωση τμήματος της αυλής), με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (πραγματοποίηση πρακτικών ασκήσεων φοιτητών, συμμετοχή σε δράση του Δικτύου Σχολείων Σχολικής Διαμεσολάβησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων την Πανελλήνια ημέρα κατά της σχολικής βίας σε συνεργασία με το Δημοτικό Σχολείο Κατσικά και το Γυμνάσιο Κατσικά, συμμετοχή σε Επιστημονικό Συνέδριο "Εκπαίδευση, Διδασκαλία και Διά Βίου Μάθηση στον 21ο αιώνα, Προκλήσεις και Προοπτικές" που διοργανώθηκε από το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών Του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων), επίσκεψη με τα μεγάλα νήπια στο γειτονικό Δημοτικό Σχολείο, στα πλαίσια της ομαλής μετάβασής τους στην επόμενη βαθμίδα εκπαίδευσης. Φυσικά συνεχής και άρρηκτη συνεργασία υπήρχε και με τους εκπαιδευτικούς του συστεγαζόμενου 3ου Νηπιαγωγείου Κατσικά, του παραρτήματος 3ου Νηπιαγωγείου Κατσικά και του παραρτήματος νηπιαγωγείου ΔΥΕΠ του δικού μας νηπιαγωγείου. Ακόμη μέσα από τη συνεχή ενημέρωση με επικαιροποιημένες αναρτήσεις στο ιστολόγιο του νηπιαγωγείου μας γινόταν διάχυση των εκπαιδευτικών μας πρακτικών και δράσεων. Μέσα από όλες αυτές τις δράσεις το νηπιαγωγείο μας επιχείρησε ένα άνοιγμα προς την ευρύτερη τοπική κοινότητα της περιοχής μας και της πόλης μας.
Άλλες δράσεις στα πλαίσια του 1ου πυλώνα Δημοκρατία και Συμμετοχή
Με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου αναπτύχθηκαν δραστηριότητες σχετικά με τα πολιτεύματα και τις έννοιες δημοκρατία και δικτατορία, την έννοια της ελευθερίας, της ελεύθερης έκφρασης και των δικαιωμάτων. Στα πλαίσια του εργαστηρίου δεξιοτήτων και συγκεκριμένα στη θεματική ενότητα Ενδιαφέρομαι και ενεργώ - Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη υλοποιήθηκαν τα παρακάτω εκπαιδευτικά προγράμματα: "Δικαίωμά μου πρωταρχικό... σε μια οικογένεια κι εγώ να ζω" , "Η οικογένεια δεν είναι μόνο αριθμητική, είναι απλά μοναδική" και "Γνωρίζω τα ανθρώπινα δικαιώματα" σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ακόμη τα παιδιά συμμετείχαν στη διαμόρφωση των κανόνων της τάξης τους, στην αρχή της σχολικής χρονιάς και αναπτύχθηκαν δραστηριότητες σχετικά με τη διαφορετικότητα και την αποδοχή του διαφορετικού, αλλά και κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, δεδομένου ότι στο νηπιαγωγείο μας λειτουργεί παράρτημα Νηπιαγωγείου ΔΥΕΠ, με μαθητές διαφορετικής εθνοτικής, θρησκευτικής και πολιτισμικής προέλευσης και ακόμη δραστηριότητες κατά του φαινομένου της σχολικής βίας, με αφορμή την πανελλήνια ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού με αποκορύφωμα τη συμμετοχή μας στην πανελλήνια δράση του Δικτύου Σχολείων Σχολικής Διαμεσολάβησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Γενικότερα θα λέγαμε ότι όλη τη σχολική χρονιά προσπαθήσαμε ώστε το σχολείο μας να διαπνέεται από ένα ελεύθερο πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού, αποδοχής και συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων, μαθητών/τριών, εκπαιδευτικών, γονέων, καθώς και άλλων παραγόντων της ευρύτερης τοπικής κοινότητας.